TPM minta rakyat Malaysia di Brunei beri sumbangan bangunkan negara

BANDAR SERI BEGAWAN, 26 Feb (Bernama) — Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengajak rakyat Malaysia yang bekerja di Brunei memberi sumbangan kepada usaha membangunkan negara.

Beliau berkata sokongan daripada mereka penting, dalam usaha kerajaan baharu di bawah Pakatan Harapan (PH) memperbaiki apa ditinggalkan oleh kerajaan terdahulu.

“Sekarang masa untuk kita sama-sama membina negara dan kerajaan ada hala tuju jelas ke arah itu serta usaha menunaikan manifesto PH yang dibuat ketika Pilihan Raya Umum ke-14 lepas.”

“Pada masa sama, kerajaan sedar dengan kritikan diterima terutama dalam menunaikan manifesto tersebut yang dibuat ketika itu tanpa mengetahui masalah hutang ditanggung negara,” katanya pada Majlis Makan Malam Bersama Rakyat Malaysia di sini, malam ini.

Majlis itu dihadiri kira-kira 450 rakyat Malaysia di Brunei, yang terdiri daripada golongan profesional, ahli perniagaan dan pelajar di institusi pendidikan Brunei.

Dr Wan Azizah yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat berkata jika semua rakyat bersatu, masa depan negara sudah tentu boleh diubah.

Mengulas lanjut pada sidang media selepas majlis itu, katanya rakyat Malaysia di Brunei yang terdiri daripada golongan profesional mempunyai kepakaran dan telah membantu dalam aspek pembangunan negara berkenaan.

Justeru, beliau berkata kerajaan mengalu-alukan mereka memberi sumbangan, menerusi kepakaran dalam bentuk idea, syor dan teguran.

“Ini bukan bererti kerajaan mahu menarik mereka balik, tetapi hanya dari segi idea, syor dan teguran. Kita menerima secara terbuka” atanya.

Beliau berkata terdapat kira-kira 30,000 rakyat Malaysia bekerja di negara ini, dan 10,000 daripada mereka adalah golongan profesional yang bertugas dalam sektor minyak dan gas, ahli perniagaan serta doktor.

 


Sumber: BERNAMA


 

The post TPM minta rakyat Malaysia di Brunei beri sumbangan bangunkan negara appeared first on SME Niaga.


Posted

in

by